95% van alle ziekten wordt veroorzaakt door laaggradige ontsteking | Maud Dekkers

95% van alle ziekten wordt veroorzaakt door laaggradige ontsteking

Wat is een laaggradige ontsteking?

Veel mensen lopen rond met (vage) klachten als vermoeidheid, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en een laag libido. Volgens de huisarts en de specialist is er niets aan de hand, want er zijn geen afwijkende waarden in het bloed te vinden. Dat klinkt voor veel mensen logisch, maar dat is het niet. De klachten zijn er niet zomaar. Er is blijkbaar iets aan de hand.

In bijna alle gevallen is er sprake van laaggradige ontsteking. In de wetenschappelijke literatuur wordt dit ook wel Low Grade Inflammation genoemd. Laaggradige ontsteking is een continue activatie van het immuunsysteem. Dit betekent dat het immuunsysteem continue aan staat, maar dan op een laag pitje. Bij laaggradige ontsteking is het immuunsysteem overdag ook actief, terwijl het alleen `s nachts actief zou moeten zijn.

De oorzaak van laaggradige ontsteking

Normaal gesproken wordt het lichaam tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers beschermd door middel van de lichaamsbarrières. Voorbeelden hiervan zijn de huid en de darmwand. Ze zorgen ervoor dat alle rotzooi waarmee je in aanraking komt, wordt buitengehouden. Maar onze Westerse leefstijl met chronische stress, gifstoffen en ongezonde voeding zorgt ervoor dat deze lichaamsbarrières verhoogd doorlaatbaar worden. Ze raken als het ware lek en kunnen niet meer alle schadelijke stoffen en ziekteverwekkers tegenhouden. Het gevolg is dat er van alles de bloedbaan in kan lekken. Dus ook schadelijke stoffen.

Als de lichaamsbarrières langdurig lek zijn en er constant ziekteverwekkers in de bloedbaan aanwezig zijn, blijft het immuunsysteem continu geactiveerd.

Op de lange termijn leidt dit tot vage klachten zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, moeite met afvallen en slaapproblemen. Maar ook tot welvaartsziekten zoals MS, Crohn, Colitis Ulcerosa, diabetes type 1 en 2, Alzheimer, Parkinson, depressie, reumatoïde artritis, hooikoorts, astma, COPD, botontkalking, aderverkalking, hoge bloeddruk, beroerte en hartfalen.
 
Laaggradige ontsteking wordt beëindigd zodra er koorts optreedt. Koorts zet de laaggradige ontsteking uit. Je gaat pas koorts ontwikkelen als je lichaam ook in staat is deze immuunreactie aan te kunnen, bij veel mensen is dit niet het geval. Hiervoor zijn onder andere de omega-3 vetzuren EPA en DHA, magnesium en vitamine-D nodig. Maar allereerst is het natuurlijk zaak dat je ervoor zorgt dat er geen laaggradige ontsteking ontstaat.
 
En nu?
Heb jij vage klachten zoals hierboven beschreven? Dan zou het kunnen zijn dat er sprake is van laaggradige ontsteking. Met een gezonde leefstijl kun je deze laaggradige ontsteking oplossen. Wil je precies weten hoe? Maak dan een afspraak bij mij en ik begeleid je hierin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

E-book Puur&Vitaal leven!

Wil jij ook 10 Tips naar een Puur&Vitaal leven? Vraag het e-book nu gratis aan voor de afslag naar een beter leven!

Maud Dekkers draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders